Weingut Peter Lauer

Saar Ayl

Weingut Peter Lauer

Egendomen Peter Lauer sträcker sig fyra generationer bak i tiden till grundaren Matthias Könen som startade verksamheten 1860. Den ursprungliga iden var att driva en restaurang och vinbar och nyttjade då kringliggande vingårdar som stod i hans ägo. Idag 156 år senare är verksamheten fortfarande i drift som ett hotell och restaurang. Idag drivs vintillverkningen av Florian Peter Lauer som tillhör en av moseldalens mest terroirdrivna vinmakare och med den sanna förmågan att låta varje individuella vingård ge uttryck för sin specifika egenskap. Här skördar man, vinifierar och buteljerar man varje climat/parcell för sig så som man i tidigare generationer gjort trots dagens något klumpiga vinlagstiftning.

”Fass” betäckningen som används på flaskorna kommer ursprungligen från ett typ av fatsystem där man kunde härleda varje individuellt fat till en vingård. På Peter Lauer arbetar man nästan uteslutande efter denna princip men få undantag som t ex Fass 16 som är ett av hans instegsvin och som kan härledas till flera olika vingårdar kring by Ayl i Saar. Men som ett exempel kan vi ta vingården Kupp som före den nuvarande vinlagstiftnigen som införlivades 1971 bestod av 17-18 olika vingårdar, alla med varierande höjd över havet, solexponering och på så vis olika förutsättningar till mognad, men som trots kan gå under en och samma betäckning ”Kupp”. På Peter Lauer väljer man istället att vinifiera och buteljera varje enskild och historisk vingård för sig, så som Stirn, Neuenberg, Kern, Kupp för att nämna några och för er som har bekantat sig med Florians viner också skiljer sig enormt i still och karaktär.

I vingårdarna jobbar man uteslutande ekologiskt och använder sig inte av några kemiska bekämpningsmedel, man har också uteslutigt användning av kopparsulfit som vanligen används vi ekologis odling. Jorden bearbetas bara med naturligt gödsel och inga tunga maskiner som skulle kunna påverka faunan och insekter negativt använd inte. Även under vinifieringen får mikroorganismerna göra sitt genom att inte ha en fullkomligt steril miljö och på så vis låta bakteriefloran påverka vinet, både under jäsning och lagring. Jäsningen sker helt naturligt med hjälp av sporerna på skalet och i faten ( 1000 lite gamla fat ) och uppmuntras till att ta lång tid för att på så vis utveckla rikligt med estrar och komplexitet till vinerna. Den enda inverkan man gör under jäsning och lagring är att regler temperatur i källaren och battonage under ett par veckor. Inga animaliska hjälpmedel används vid filtrering så som fiskgälar eller mjölkprotein utan bara bentonitlera.  

Fass 16 Riesling 

Fass 16 är ett av Peter Lauer´s Guts Riesling viner och kommer i detta fall från olika vingårdar trotts ” Fass ” betäckningen som traditionellt hänvisade till en specifik vingård. Här är det snarare en symbol får tradition, dock kommer druvorna uteslutande från hans egna skiffer dominerade vingårdar och från saar dalen. Samtliga vingårdar skördas för hand och har både syd och väst exponering. Druvorna plockas vid optimal mognad för att ge hög fräschör och primär och fruktig aromatik i vinet. Endast naturlig jäst tillämpas och vin får sedan utvecklas 2 månader sur lie på ståltank innan buteljering. Fass 16 är hans torra instegsvin och andas alltid ren, primär frukt och mineralisk karaktär.

Peter Lauer Fass 16

ALKOHOL: 11,5%
SYRA: 8,4,g
SOCKER: 8,9g
ODLING: Ekologiskt 
GEOLOGI: Skiffer
VINIFIERING: Ståltank/ naturlig jäst

Alt Scheidt Riesling Feinherb

Alt Scheidt är ytterligare ett av Peter Lauer´s instegs viner men i detta fall med en något högre sötma som förvisso varierar beroende på årgång men brukar ligga mellan 20-25g/l . Alt Scheidt eller Barrel X som den heter på den amerikanska marknaden kommer nästan uteslutande från den gamla vingården Scheidtenberg (ingår sedan 1971 under samlingsnamnet Ayler Kupp !?) som ligger väster om by Ayl och ansluter inte direkt till floden Saar. Exponeringen är syd-ost och vingården har en 50 gradig lutning med dominans av grå Skiffer. Här finner man en tydlig fruktighet, generositet i första anblicken och en lätt kryddigt i smaken som sedan avslutas mineraliskt och torrt 

alt scheidt riesling

ALKOHOL: 10,5%
SYRA: 8,8,g
SOCKER: 20g
ODLING: Ekologiskt
GEOLOGI: Skiffer
VINIFIERING: Ståltank / naturlig jäst

Fass 25 Riesling Ortswein

Vinet kommer uteslutande från vingårdar kring byn Ayl och närmare bestämt vingårdarna Scheidtenberg (öst exponering) och ”Grand Cru” Sonneberg (väst exponering). Vinrankorna har en snitt ålder på 50 år och växer på blå skiffer som ger mycket mineralitet och stringens åt vinet. Pressning sker i traditionella vertikala pressar som i Champagne och får kort skalkontakt precis som många andra av Florians viner för att på så vis utvinna lite mer fenoler. Vinet ligger 4 månader på sin jästfällning i gamla 1000 liters fat och endast naturlig jäst tillämpas vid alkoholjäsning.

Faß 25 Kopie

ALKOHOL: 12%
SYRA: 9g
SOCKER: 7,5g
ODLING: Ekologiskt
GEOLOGI: Blå Skiffer
VINIFIERING: Ståltank / naturlig jäst

Fass 18 Riesling Kupp GG

Vingården kupp är i allra högsta grad en historisk plats för tyska högklassiga viner och ansågs tillsammans med en hand full vingårdar till ge några av Mosel dalens och Tyslkands absolut bästa viner. Vingården ligger precis norr om by Ayl är idag med sina 49,2 ha en av dem största Grosse Lage i Saar, detta är dock ett resultat att tyska vinmyndigheterna 1971 valde att göra drastiska förändringar i dem geografiska avgränsningarna mellan vingårdarna. Något som ledde till att ca 18 vingårdar på den stora kullen fick bära namnet Kupp. Peter Lauer Fass 18 produceras uteslutande från den ursprungliga vingården och är med sin 70% lutning den brantaste i vingården på sluttningen. Dess sydliga läge ger optimal mognad för druvorna samtidigt som den öppna exponeringen gör att kalla vindar ger svalka åt druvorna. Även avståndet från floden Saar skänker svalka och gör att vinerna utrycker sig aningen elegantare och mer syra drivna än t ex Saarfeilser som har samma exponering men ligger direkt ansluten till floden ger ett vin med mer kraft och karaktär av mognare frukt. Vinet andas allt man kan önska sig i klassisk Riesling av högsta kvalitet, hög mineralitet , ren frukt, bra koncentration och fantastisk syra.

U-Berg Kopie

ALKOHOL: 12,7%
SYRA: 6,8g
SOCKER: 9g
ODLING: Ekologiskt
GEOLOGI: Skiffer
VINIFIERING: 500l fat /naturlig jäst

Fass 13 Riesling Saarfeilser GG

En av Florians egna favorit vingårdar är just Saarfeiler och här visar jordmånen på hög variation. Allt från stor andel blå och grå skiffer till sand, grus och större stenar som absorberar värme. Det branta läget i kombination med syd exponering, att vingården ligger i direkt anslutning till floden och den specifika jordprofilen och gör vingården tillhör en av Florians varmaste. Snitt åldern på rankorna sträcker sig tillbaka till början 1900 talet och har på så vis rötter som rotat sig extremt djupt. Här blir vinerna alltid lite opulentare och generösare i stilen men aldrig på så sätt att det kompromissar med elegans och stingens i vinet. Vinerna visar tydliga inslag av skiffer och mineraler i kombination med frukt så som vit persika och en lätt floral doft. Ett vin med fantastik precision !!

Saarfeilser GG 2014

ALKOHOL: 12,7%
SYRA: 6,5g
SOCKER: 7,6g
ODLING: Ekologiskt
GEOLOGI: Skiffer
VINIFIERING: 500l fat /naturlig jäst

Fass 17 Riesling Neuerberg

Man har precis som i Clemensbuch fall valt att beteckna det historiska namnet på vingården som är Neuenberg men som idag egentligen skulle hetat Kupp. Vingården ligger belägen på den västra sidan av kupp och sträcker sig från botten av dalgången till mitten av vingården. Detta är en av Florinas senare planteringar och åldern på vinrankorna är något lägre än genomsnittet. I Fass 12 Neuenberg kan man även finna toner av botrytis, detta av den enkla anledningen att vingården ligger just i botten av kullen där dimma och fukt samlas och botrytisen lättare kan utvecklas. Detta dock högst marginellt och ger snarare en lätt gulfruktig och kryddig karaktär. Utöver det så går vinet i samma anda som alla Florians viner med mycker fräschör, primär frukt och hög mineralitet.  

U-Berg Kopie

ALKOHOL: 12%
SYRA: 9,3g
SOCKER: 16g
ODLING: Ekologiskt
GEOLOGI: Skiffer
VINIFIERING: 500l fat /naturlig jäst

climat wines

Med Terroir i fokus och med visionen att kunna dela med oss av viner som ger uttryck för just sin specifika plats, klimat och kultur, detta är Climat Wines.

Telefon

Benjamin Hill: +46 739 48 05 66
Avelino Montes: +46 768 67 43 70

Connect

20 år eller äldre?

För att besöka denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre.