Weingut Knebel

Winningen

 

Bland några av Moseldalens brantaste vinterraser skördar Matthias Knebel druvorna till Weingut Knebel.  Egendomen är belägen Winningen i dom norra delarna av mosel som också en av dom varmast. Här skiljer sig stilen av vinerna från dom i Mittelmosel eller exempelvis Saar på så vis att dom erbjuder en större generositet och krämigare textur och är inte fullt så stringneta och reduktiva i mineraliteten. Terrasserna domineras här av grå och blå skiffer som har egenskapen att ge vinerna en markant frisk syra samtidigt som den något varmare medeltemperaturen skänker bra frukt tillvinerna. Detta samspel resulterar i viner men hög fruktkoncentration, mineralitet och syra. Familjen Knebel har odlat vindruvor sedan 1643 i Winningen men först 1990 etablerade man egendomen Weingut Rheinhard & Beate Knebel även om den idag kallas för Weingut Knebel. År 2004 drabbades familjen av Rheihards bortgång, en tragedi för familj och vänner och detta samtidigt som deras son Matthias precis skulle påbörja sina vinmakar studier i Geisenheim. Trots sin sorg kämpade Beate vidare med att hålla egendomens kvalitet på topp fram till 2008 då hon till viss del lämnade över till Matthias som idag förvaltar och utvecklar sin fars arv.

Matthias producerar idag vin från 6,5 ha och näst intill uteslutande från fyra enskilda vingårdar. Hamm, Brückstück, Röttgen och Uhlen. Vingårdarna besitter vinrankor vars ålder variera mellan 40-70 år och i  några fall oympade sådana. Man har inte tillämpat konstgödsel på 25 år och sedan 2012 och använder man sig inte av några kemiska bekämpningsmedel. Koncentration uppnås genom hårt beskurna vinrankor och man snittar 20-30 hl/ha, givetvis beroende på årgång och vingård. Vid skörd så plockas givetvis allt för hand och druvorna selekteras först i vingården men sedan en andra gång innan pressning för att på så vis försäkra sig om bästa möjliga kvalitet på frukten. Fermentering sker uteslutande men vildjäst och en kort tids skalkontakt tillämpas, man undviker malolakrisk jäsning men varierar från fall till fall. Musten får jäsa på rostfria tankar för att ge en transparent tolkning av frukten och tiden på jästfällningen varierar från 4-9 månader. Endast en väldigt liten mängd svavel tillsätts vid buteljering. Matthias rigorösa arbete resulterar i några av Mosels finaste viner och definieras av fantastisk balans mellan textur och mineralitet.

 

bruckstuck15_web Knebel


Riesling Trocken Winningen

Det är som Matthias själv säger hans ”visitkort” och men det sagt alltså för många det första mötet med han viner. Detta innebär att han lägger stor vikt vid att hans instegs vin ska andas både han terroir, handverk och hög kvalitet ! 2015 blir hans andra årgång av just detta vin som tidigare gjordes av druvor som han köpte av en vän utanför byn Winningen, Nu mera kommer frukten uteslutande från hans egna terraserna i Winningen på grå, blå och röd skiffer. Tillverkningen sker är identisk med hans topp viner men tiden på jästfällning (sur-lie) är något kortare, 3-4 månader i detta fall.  


Riesling ”Von den Terrassen”

Von den terrassen som vinet heter görs av en andra selektering av druvor från samtliga av hans bästa vingårdar, frukten kommer från Hamm, Brückstück, Röttgen och Uhlen. Här speglar vinet Matthias alla jordmåner så som röd skiffer som bidrar men opulent generös gul frukt och kryddiga inslag till sylvas mineralitet från den grå och blå skiffern. Vinet bjuder på hög viskositet och rondör men med en fantastisk syra i bakgrunden som aldrig riktigt släpper taget. Helt enkelt en super ambitiöst ”Estate Riesling” !

Mosel Fine Wines 91p

”Give it a year or two and it e will outshine many ”Grand Cru” bottlings from many Estates: It is simply that good!”


Riesling Brückstück 

Druvorna skördas från vingården Brückstück i Winningen som är något av en underskattad vingår eller som i alla fall inte fått den uppmärksamheten den helt klart förtjänar. Här producerar Mattias ett av hans bästa viner och som med sina 17 g socker/liter borde kategoriseras som halbtrocken men ger snarare sken av att var trocken med tanke på sin absolut fantastiska syra och mineraliska karaktär. Både den låga avkastningen( 25-30 hl/ha) och det varmare läget skänker både koncentration och elegant tropisk frukt till vinet. Vinrankorna växer på blå skiffer, lera och sandsten som också speglas i vinets elegans och skifferdoftande karaktär. En ”Preminer Cru som helt klart mäter sig med många bättre Grand Cru gårdar i Mosel.

Mosel Fine Wines 93p

Robert Parker 

”Here you will find some of the richest yet most elegant and dynamic dry,as well sweet Mosel wines, frequently reaching a spectacular level of complexity and sensuality.


Riesling Uhlen 

Från vingården Uhlen producerar Matthias ett av egendomens toppviner, den mångfacetterad vingård bestående av röd, grå och blå skiffer som bidrar med allt från hård mineralitet och syra till opulent och generös textur. Vinerna här ifrån bjuder på fin balans och stort djup. Druvorna plockas och viniferas från tre separata parceller inom Uhlen (Blaufüsser Lay blå skiffer), (Laubach grå skiffer) och (Rothlay röd skiffer). I vanlig ordning tillämpar man inga kemiska bekämpningsmedel i vingårdarna och endast naturlig gödsel så som man gjort dom senaste 25 åren. Samtliga jäser på egen hand utan några tillsatser som sedan ligger på sin jästfällning i ca 10 månader på rostfri tank, där efter gör Matthias sin cuvée som 2015 slutade på ynka 1000 liter totalt av detta vin.

Mosel Fine Wines 94p

climat wines

Med Terroir i fokus och med visionen att kunna dela med oss av viner som ger uttryck för just sin specifika plats, klimat och kultur, detta är Climat Wines.

Telefon

Benjamin Hill: +46 739 48 05 66
Avelino Montes: +46 768 67 43 70

Connect

20 år eller äldre?

För att besöka denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre.