Martin Muthenthaler 

Wachau Spitz

Martin Mutenthaler är i allra högsta grad en ny aspirant på den Österrikiska vin scenen. Han startade sin verksamhet 2006 men sålde då bara sitt vin i sin heurige där man serverade enklare mat och Martins viner i närheten av byn Spitz i västra utkanten av Wachau. Det kom att dröja fram till 2010 innan han laserade sin första årgång på allvar. Produktionen är liten och idag så tillverkar han vin från 3,3 ha med en produktion på max 15 000 flaskor årligen.       

Vingårdarna är belägna i dom västra delarna av Wachau i närheten av byn Spitz som tillhör den svalaste delen av Wachau. Här jobbar man inte utifrån Vinea Wachus krav vad gällande alkoholhalt i vinet som ett tecken på kvalitet utan väljer att tillverka viner med lägre alkoholstyrka och med betoning på fines och elegans.  Vinerna är till följd av det svala klimatet finstämda och rena i stilen med tydlig mineralisk karaktär och andas sitt ursprung. Martin jobbar fullt ut enligt biodynamiska principer men är inte certifierad.

Ambitionen är att på sikt utöka sina arealer och produktion. Martins nuvarande projekt är den ny införskaffade vingården Brandstatt som legat orörd de senaste 50 åren på grund av dess arbetskrävande exponering som en av de brantaste vingårdarna i Wachau. Han räknar med att kunna börja plantera vingården med Riesling tidigast 2015.

.

gv_schoen_2013


Grüner Veltliner Schön 

Vingården Schön är ligger nordväster om by Spitz som i sin tur ligger i västra Wachau precis i utkanten av distriktet. Här råder ett betydligare kallare klimat än längs upp med floden Donau. Vingården är uppbyggd på 57 terrasser och sträcker sig 130 meter från botten till toppen. Med tanke på den stora höjdskillnaden i vingården så skiljer sig även klimatet markant, det kan skilja så mycket som 10 dagar mellan skörd från en del till en annan. Som tidigare nämnt är Schön uppbyggd på terrasser på grund av sin branta exponering men också på grund av risk för erosion som ett resultat av kraftigt regn som drabbar vingården, något man förhindrar genom att tillåta vegetation i form av gräs och andra växter. De bästa parcellerna ligger placerade centralt i vingården och här finner man även dem äldsta vinrankorna, dessa vinifieras separat och går i vinet Grüner Veltliner Schön medans andra delar av vingården ingår i cuvèen Vergelt`s Gott.


Rieslig Bruck 

Vingårdsläget Bruck är ett av distriktets bästa vingårdar och ligger i utkanten av Wachau och Sptiz inte långt ifrån Martins andra vingård Schön.  Till skillnad från Schön så domineras Bruck av Riesling även om Grüner till viss mån figurerar här. Vingården är totalt 12 ha och sträcker sig upp till 350 meter över havet och ger på så vis varierande klimatzoner. här domineras marken av magrare jordar bestående av skiffer, gnejs och sandsten. På grund av sitt kalla klimat och sydvästliga exponeringen så mognar druvorna här betydligt senare vilket kallare år kan vara kritiskt ut ifrån mognads perspektiv och kräver att man arbetar hårt i vingårdarna. Dock gynnar den långa växtsäsongen den fenoliska mognaden och ger eleganta viner med hög koncentration.


.

Grüner Veltliner Vergelt´s Gott

Vergelt´s Gott ( Välsignat av Gud ) heter den cuvéen Martin producerar vin från sina bästa vingårdslägen Bruck och Schön. Druvor till detta vin kommer från något yngre vinrankor och är ett resultat av två svåra årgångar då Martin på grund av coulure (vitikulturell sjukdom) mer än halverat sin skör, så mycket som 70% av frukten blev förstörd. En del av druvorna till detta vin går vanligtvis in i ett av hans bästa viner Visslinger Stern Grüner Veltilner.  


Riesling Viesslinger Stern 

Från en Climat med namnet Viesslinger Stern gör Martin sina två topp viner, Grüner Veltliner samt Riesling även om produktionen är övervägande Riesling med tanker på den magra skiffer och sandstensjorden. Här finner man även några av dem äldsta vinrankorna i regionen, upp mot 70 år gamla. Viesslinger Stern består av några få terrasser i vingården Bruck med sina totalt 60 terrasser. Men till skillnad från Martins Riesling Bruck så ligger denna del av vingården på närmare 350 meters höjd och präglas därför av ett svalare klimat som ger en länger växtsäsong. Viesslinger Stren är Martins absolut bästa vin men bör inte jämföras med Wachaus smaragd viner, här finns nämligen inte en tanke på att producera viner av den fruktgenerositet och kraft, utan fortfarande med elegans och fines och en fantastisk koncentration.

climat wines

Med Terroir i fokus och med visionen att kunna dela med oss av viner som ger uttryck för just sin specifika plats, klimat och kultur, detta är Climat Wines.

Telefon

Benjamin Hill: +46 739 48 05 66
Avelino Montes: +46 768 67 43 70

Connect

20 år eller äldre?

För att besöka denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre.