Alberto Voerzio

La Morra

Alberto Voerzio född 1983 tillhör idag den yngre ambitiösa generationen vinmakare i Piemonte, med stor fokus på låga skördeutag och bästa möjliga kvalitet på druvor producerar han idag några av La Morras finaste viner. Sedan barnsben omringad av druvor beslöt sig Alberto tidigt att han vill arbeta med tillverkning av vin. Efter sina studier i agrikultur arbetade han med sin äldre och förövrigt legendariska kusin Roberto Voerzio och fick även genom Roberto chansen att köpa en lite del i La Serra och några fler vingårdar i La Morra. Detta kom att bli startskottet för Alberto som startade som egendom 2006. Idag äger han 4 ha uteslutande i La Morra och producerar Dolcetto, Barbera, Nebbiolo och två olika Barolo viner. Alberto är precis som så många andra duktiga vinmakare införstådd med att nyckeln till kvalitet ligger hur man arbetar i sina vingårdar och i kvaliteten på frukten man sedan skördar. Man tillämpar ingen kemisk besprutning eller konstgödsel i vingårdarna och inte heller några kemikalier, enzymer eller odlade jästkulturer under vinifieringen, vinerna är på så vis helt naturliga och endast en ytterst liten mängs svavel till sätts efter malo-jäsning.

Åldern på vinrankorna variera från 10-45 år och beroende på vingårdsläge, Aberto gör i nuläget ett Cru vin som  kommer från La Serra men äger även delar av den intill liggande vingården Fossati där han producerar sin Langhe Nebbiolo. Norr om La Morra i vingården Castagni utvinner han sin Barolo från ett sydost exponerat läge och tvärs över dalgången plockar han druvorna till sin Barbera och Dolcetto från en något svalare och sydväst exponerad del av Castagni, Vingårdarna bearbetas personligen av Alberto året om som inte tillämpar några kemikalier och använder uteslutande organiskt gödsel. ”Green Harvest” utförs vid två tillfällen för att på så vis sålla bort överflödig frukt och koncentrera den befintliga till bästa möjliga kvalitet.     

albertovoerzio_barolo_1024x1024


Barbera d´Alba Castagni

Här utvinner Alberto frukt från vingården Castagni i Norra delarna av La Morra och genom sin låga avkastning en Barbera av fylligare och kompaktare still men koncentrerad mörk frukt som balanserar den naturligt friska syran i druvan. Jäsningen sker uteslutande på ståltank ca 5 dagars kallmarcering, alkoholjäsning varar mellan 12-15 dagar med ”pumpingover” vid två tillfällen per dag under temperatur kontrollerade förhållanden. Där efter tappas vinet på fat i 12 månader som i detta fall är tre år gamla för att sedan spendera ytterligare 8 månader på ståltank innan man slutligen buteljerar.


Langhe Nebbiolo Fossati

Druvorna kommer uteslutande från vingården Fossati som i sin tur rätten till namnet Barolo Fossati i La Morra. Vingården gränsar till den historiska vingården La Serra men med tanke på den kortare tiden på fat och Albertos ambition att gör en högklassig Langhe Nebbiolo så väljer han att så att säga deklassifisera vinet. La Morra är en av Barolos svalare byar och i Albertos fall så ligger hans parceller på ca 400 meters höjd som skänker ytterligare svalka åt duvorna och tillåter honom att producera en elegantare och renare Nebbiolo viner. Här är frukten generös och ger en fin balans till den pigga syran i Nebbiolo och framförallt så polerar den druvan något tuffare tanninstruktur och gör vinet balanserat och tillgängligt i ung ålder. Vinerna är transparenta och bjuder på klassik Nebbiolo frukt så som körbär, tobaksblad och läder. Jäsningen sker uteslutande på ståltank ca 5 dagars kallmarcering, alkoholjäsning varar mellan 12-15 dagar med ”pumpingover” vid två tillfällen per dag under temperatur kontrollerade förhållanden. Där efter tappas vinet på fat i 12 månader som i detta fall är tre år gamla för att sedan spendera ytterligare 8 månader på ståltank innan man slutligen buteljerar.


Barolo Castagni 

Ett par kilometer Norr om by La Morra ligger vingården Castagni som Alberto gör sin Barolo ifrån. Vingården har en sydost exponering och ligger på ca 400 meters höjd över havet. Här har vinstockarna nått en ålder på 30 år och ger låg avkastning och hög koncentration åt vinet. Från och med årgång 2014 kommer vinet även betecknas som ”singel vinyard” Barolo men har inte fram till dess varit det på grund av byråkratiskt arbete. Druvorna plockas precis som i alla andra vinerna för hand och pressas skonsamt, där efter kallmarcererar man musten i 5 dagar för att utvinna primär frukt åt vinet. Alkoholjäsning sker på rostfri tank 12-15 dagar och musten pumpas över skalhatten två gånger om dagen under denna perioden. Därefter får det jästa vinet ligga på 225l fat i 24 månader, 25% nya och 75% på gamla fat. Under denna period gör man 2-3 ”racking” för att undvika reduktiv karaktär och för att klarna vinet från sediment.


Barolo La Serra 

La Serra tillhör dom absolut bästa vingårdarna inte bara i La Morra men även Piemonte. Vingården är belägen som en amfiteater men syd/sydost exponering och ackumulerar på så vis värme och många soltimmar, samtidigt ligger Albertos parceller på hög höjd mellan 400-450 meter över havet som ger en sval bris och lägre medeltemperatur. Detta resulterar i viner men med hög fenolisk mognad men med fin astringens och balans. Jordmånen i La Morra kännetecknas av en något fertilare topp jord som ger något elegantare och mjukare viner än många av dom kring liggande byarna som kräver längre mognad på butelj för att bli harmoniska. Samtidigt är vinerna från La Serra väldigt minerlaiska på grund av sin extremt fosila komposition under topp jorden. Druvorna plockas precis som i alla andra vinerna för hand och pressas skonsamt, där efter kallmarcererar man musten i 5 dagar för att utvinna primär frukt åt vinet. Alkoholjäsning sker på rostfri tank 12-15 dagar och musten pumpas över skalhatten två gånger om dagen under denna perioden. Därefter får det jästa vinet ligga på 225l fat i 24 månader, 25% nya och 75% på gamla fat. Under denna period gör man 2-3 ”racking” för att undvika reduktiv karaktär och för att klarna vinet från sediment. 

climat wines

Med Terroir i fokus och med visionen att kunna dela med oss av viner som ger uttryck för just sin specifika plats, klimat och kultur, detta är Climat Wines.

Telefon

Benjamin Hill: +46 739 48 05 66
Avelino Montes: +46 768 67 43 70

Connect

20 år eller äldre?

För att besöka denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre.